POMEN KAKOVOSTNIH MATERIALOV PRI TRANSPORTU IN OBDELAVI VODE

od izvora do vaše pipe

Najboljšo pitno vodo dobimo na izvirih ali pa jo črpamo iz vodnjakov ali globin, nato pa jo transportiramo po cevovodih preko vodovodnih objektov do porabnika. Kadar je takšne vode premalo, jo pa pridobivamo tudi iz površinskih virov, čistih rek in jezer.

Preden pride voda do porabnika jo je potrebno primerno obdelati – odstraniti grobe delce, motnost in mikroorganizme, da ustrezajo zdravstvenim in zakonsko predpisanim standardom, ki jih določa evropska direktiva.

Skoraj vsa pitna voda, ki jo uporabljamo, je pred uporabo obdelana vsaj s kloriranjem, pogosto pa je potrebna tudi filtracija, adsorpcija spojin z aktivnim ogljem in še marsikaj. Vse to in še mnogo več pa najlažje dosežemo z ultrafiltracijo, ki skoraj 100% prečisti vodo – odstrani celo bakterije in skoraj vse viruse.

Pitno vodo transportiramo od virov, preko objektov (črpališč, vodohranov, raztežilnikov, vodarn) do porabnikov. Za večje razdalje so najprimernejši PEHD ali duktilni cevovodi, za opremo vodovodnih objektov pa so daleč najboljši inox materiali. Inox cevni kosi tudi pri manjših pretokih in hitrostih skoraj popolnoma onemogočajo nastajanje biofilma, enostavno se izdelajo po meri in tudi v vlažnem okolju normalno funkcionirajo desetletja brez vzdrževanja.

40+ LET TRADICIJE

o nas

V našem podjetju se že štirideset let ukvarjamo z inox materiali in trideset let s transportom pitne vode. Največ so nas na začetku naučili tuji dobavitelji opreme v Pivovarni Laško – zanje smo vgrajevali opremo in cevovode.

1993

Leta 1993 smo sodelovali pri izvedbi prve inox opreme črpališč in vodohranov za VO-KA Celje.
2008

Leta 2008 – 2010 smo izvedli popolno inox rekonstrukcijo največje ultrafiltracije v Sloveniji – vodarne Rižana.2008 - danes

V zadnjem desetletju smo sodelovali na ultrafiltracijah Postojna, Kočevje, Ribnica, Sodražica ter izvedli na desetine objektov s peščeno ali ogljeno filtracijo. Skupno pa smo v teh letih opremili več kot 700 vodovodnih objektov.

40+ LET TRADICIJE

o nas

V našem podjetju se že štirideset let ukvarjamo z inox materiali in trideset let s transportom pitne vode. Največ so nas na začetku naučili tuji dobavitelji opreme v Pivovarni Laško – zanje smo vgrajevali opremo in cevovode.

1993

Leta 1993 smo sodelovali pri izvedbi prve inox opreme črpališč in vodohranov za VO-KA Celje.

2008

Leta 2008 – 2010 smo izvedli popolno inox rekonstrukcijo največje ultrafiltracije v Sloveniji – vodarne Rižana.

2008 - danes

V zadnjem desetletju smo sodelovali na ultrafiltracijah Postojna, Kočevje, Ribnica, Sodražica ter izvedli na desetine objektov s peščeno ali ogljeno filtracijo. Skupno pa smo v teh letih opremili več kot 700 vodovodnih objektov.

S trajnostno inox opremo zagotavljamo popolno rešitev za pripravo, obdelavo in transport pitne vode od idejne zasnove, projektiranja do realizacije

Na osnovi bogatih izkušenj in povratnih informacij od upravljalcev s terena, smo v štirih desetletjih razvili in do potankosti izboljšali skoraj vse inox izdelke. Inox oprema v kombinaciji s keramičnimi oblogami sten in tal dolgoročno popolnoma reši problem vzdrževanja. Naši prvi objekti z inox opremo in keramiko (še iz prejšnjega stoletja), še vedno izgledajo kot novi – na željo potencialnega naročnika lahko kadarkoli organiziramo ogled kakšnega objekta.

Lasten razvoj in proizvodnja nam omogočajo najboljšo celovito rešitev

Lasten razvoj in proizvodnja, strokovni kadri, znanja in dolgoletne izkušnje nam omogočajo, da lahko vodovodnim upravljalcem ponudimo najboljšo celovito rešitev, od strokovne študije priprave pitne vode do projektov, izvedbe in montaže, lahko pa tudi samo nekatere od naštetih faz. Prave strokovne predpostavke omogočajo izbiro najustreznejše tehnologije in primerne kapacitete, rezultat tega pa je bolj kvalitetna pitna voda in izpolnjeni zakonsko določeni kriteriji in zadovoljni uporabniki.

Prihodnostno usmerjena rešitev za nadgradnjo in prilagajanje vodne infrastrukture

inox oprema

Inox oprema je primerna tako za nove kot tudi za adaptacijo starih vodovodnih objektov, ker izdelki niso tipskih dimenzij, ampak se izdelajo unikatno po obliki in meri. V primeru potrebne hitre sanacije starega objekta lahko po temeljiti predhodni pripravi celotno »staro« opremo objekta zamenjamo za novo inox opremo izredno hitro – potrebna je le nekaj urna prekinitev. Imamo izkušene ekipe in vso potrebno opremo (rezanje prebojev z diamantom, Sika tesnenje, itd.).

V kolikor pa je adaptacija dolgotrajnejša, lahko pripeljemo in postavimo mobilno enoto za oskrbo s pitno vodo imenovano Vodoblok. To je toplotno izolirana inox cisterna 6 m3, integrirana na lahek priklopnik, ki ga lahko vleče osebno vozilo. V armaturni celici vodobloka so vzpostavljene vse hidravlične funkcije črpališča, vodohrana ali raztežilnika. Pred adaptacijo obstoječega objekta vzdrževalci z by-pas-i prevežejo vse pomembne cevovode na Vodoblok in omogočijo vse funkcije.

NAŠI STANDARDNI IZDELKI

Za dolgoročno funkcioniraje inox opreme brez vzdrževanja pa je pomembnih več dejavnikov – izbira materialov, transport in skladiščenje, strokovna izdelava, varjenje cevovodov s »formiranjem« (vpihovanjem plina, da zvar ne od znotraj korodira), finalno pasiviranje površin (potapljanje v lužnih kopelih), strokovna vgradnja in zaščita pred poškodbami z železnimi delci ali rjo v času gradnje. Za vodovodne objekte so ustrezni izdelki iz materialov inox AISI 304, tisti ki so izpostavljeni koncentracijam kloridov pa je bolje, da so iz AISI 316 ali boljših. Vsi naši inox izdelki so izdelani in vgrajeni skladno s standardom SIST EN 1090-2 in imajo CE certifikat.

Hidromehanska in vgradna oprema

oprema

V osnovi delimo inox opremo vodovodnih objektov na Hidromehansko opremo in Vgradno opremo.

Hidromehanska je tista, ki je potrebna za transport pitne vode, vgradna pa vsa ostala na objektu. Poleg inox opreme je pa za popolno delovanje potrebna tudi ostala oprema, ki praviloma ni iz inoxa in jo sočasno vgrajujemo z inox vijaki (črpalke, armature, MDK-kosi, merilna oprema, reducirni in varnostni ventili).

HIDROMEHANSKA OPREMA

CEVNI KOSI PO MERI

Po načrtih ali izmerah izdelamo t.i. fazonske kose, ki sicer obstajajo v LTŽ izvedbi: FF kose, Q kose, R kose, T kose.
Izdelujemo pa tudi nestandardne cevne sklope, to so dejansko združeni zgoraj našteti, z ukinitvijo nepotrebnih spojnih mest in prilagojeni na potrebne dimenzije. Najpogosteje inox cevne kose določimo na osnovi lastnih izmer, nato pa jih izdelamo in zmontiramo skupaj z ostalimi elementi.

Navedene izdelke lahko izdelamo po meri in pošljemo v nekaj dneh kamorkoli v Sloveniji.

SESALNI KOŠI

V vsakem bazenu pitne vode je na odvodni cevi vgrajen sesalni koš. Služi preprečitvi vstopa v cevovod morebitnim mehanskim delcem. Sestavljen je iz priključne prirobnice, konusnega polnega dela in perforiranega cilindričnega plašča z dnom. Površina perforacije je približno dvakrat večja od površine iztoka, velikost luknjic pa praviloma od 5 – 15 mm – izdelamo po želji naročnika.

CEVI VRTINE

Za transport vode iz vrtin priporočamo inox cevi zaradi trdnosti in korozijske odpornosti. Pri inoxu večji navoji radi »zaribajo«, prirobnice pa so prevelike, zato smo razvili posebne IV-spojke, ki jih lahko razstavimo-spojimo v nekaj minutah, prenašajo tlak več-deset bar in so izredno majhnih dimenzij. IV-spojka ima ob straneh posebne utore za zaščito kablov in cevi sonde, kar je pri večkratnem dviganju in spuščanju črpalke ključnega pomena za dolgoletno brezhibno delovanje. Cevi z IV-spojkami vgrajujemo od DN 50 do DN 150 mm, dolžine posamezne cevi do 6 m, za spuščanje in dviganje pa damo poseben montažno-dvigalni komplet, s pomočjo katerega lahko trije usposobljeni monterji v enem dnevu razstavijo ali sestavijo cevovod s potopno črpalko in sondami do 250 m globine.

GLAVE VRTINE

Na vrhu vrtine je običajno do pol metra iz zemlje jeklena zaščitna cev vrtine z navarjeno prirobnico. Nanjo praviloma privijačimo »glavo vrtine« – to je polna inox plošča, ki jo prebada cev, ki ima spodaj IV-spojko zgoraj pa prirobnico, ob cevi pa so praviloma navarjene še uvodnice za kable črpalke in sond, spodaj pa uho za varnostno inox pletenico.

VGRADNA OPREMA

VHODNA VRATA VODOVODNIH OBJEKTOV

Na vhodu v vodovodni objekt so potrebna kvalitetna varna tesnjena eno ali dvo-krilna vhodna vrata. Naša vrata imajo inox okvir, nanj privarjene tečaje in krilo. Krilo sestavlja cevna konstrukcija z integrirano ključavnico, nanjo sta z obeh strani nevidno privarjeni inox pločevini, vmes je zalepljen Styrodur, na robovih pa je žleb, kamor vstavimo tesnilo. V vhodna vrata vodovodnega objekta pogosto vgradimo še fiksno žaluzijo z notranjo mrežico proti mrčesu in zimsko loputo. Inox vhodna vrata so lahko površinsko mat-satinirana ali pa barvana po RAL lestvici.

ZRAČNIKI IN PREZRAČEVALNE REŠETKE

S prezračevanjem se odvaja odvečna vlaga iz vodovodnega objekta, v zaprti coni vodne celice pa tudi dovaja-odvaja zrak ob spremembah volumna vode v celici. Za dobro prezračevanje je zelo pomemben tudi dovod zraka, po možnosti na drugi strani objekta pri tleh in cirkulacija, ki je lahko gravitacijska ali pa ustvarjena s programiranim ventilatorjem.

Na Primorskem so zračniki običajno betonski stolpički na vrhu objekta, s štirimi odprtinami, v katere se vgradi inox fiksne rešetke z mrežico proti mrčesu. Na celini pa praviloma vgrajujemo cevne vertikalne zračnike z kapo (v obliki gobe) in mrežico proti mrčesu.

Zračniki nad armaturno celico so navpični – ravni, nad vodno celico pa morajo biti »Wolpert« izvedbe – to pomeni, da imajo spodaj dno z odtokom v drenažo, malo nad dnom pa je stranski odvod zraka v vodno celico pod kotom 75 stopinj, tako da je onemogočeno morebitno vlitje kakršne tekočine skozi zračnik, oz. izcejanje kondenza v vodno celico. Zračniki so praviloma iz materialov inox AISI 304, površinsko satinirani ali pa barvani po RAL lestvici.

OGRAJE VODOVODNIH OBJEKTOV

Pri vodovodnih objektih so pogoste višinske etažne razlike in nevarnosti padca v globino. Praviloma bi se morale vgrajevati standardne inox ograje za industrijske objekte, v Sloveniji pa imajo različni upravljalci pogosto svoje interne zahteve, ki se jim prilagodimo – poskrbimo le da so dovolj trdne in varne.

LESTVE VODOVODNIH OBJEKTOV

Za prehod v višjo-nižjo etažo se pogosto uporabljajo lestve vertikalno pritrjene na steno. Navpične lestve so praviloma vgrajene tudi spredaj za vstop na rob vodne celice. V vodni celici praviloma vgrajujemo lestve poševno pod kotom 75 stopinj.

Običajne lestve izdelujemo iz vertikalnih cevi fi 50 mm na tlorisnem razmaku 450 mm, horizontalnih prečk fi 25 mm na razmaku 300 mm in odmikom 150 mm od stene s pritrdilnimi nosilci.

Vse bolj pa se vgrajujejo nedrseče lestve enakih dimenzij kot običajne, z razliko prečk, ki so iz rebrastih ali perforiranih nedrsečih inox materialov.

Za višine-globine do 2,5-2,8 m se uporabljajo lestve brez varoval, pri višjih pa je potrebno vgraditi t.i. hrbtobrane (loke s profili, ki varujejo pred padcem), ali pa vgraditi t.i. karabin lestve (s sredinskim drogom in samovarovalom, na katerega se z varnostnim pasom pripne vzdrževalec pred vstopom).

VSTOPALKE

Za vstop/sestop v jašek ali na vodno celico se lahko uporabijo tudi t.i. vstopalke. To so ukrivljene palice fi 16 mm, tlorisno U-oblike, v stranskem risu pa L-poglobljene, z navarjenimi proti-drsnimi izboklinami. Na betonske stene jih vijačimo ali lepimo z epoxi masami.

STOPNICE IN PODESTI VODOVODNIH OBJEKTOV

V večjih vodovodnih objektih se za prehode med etažami uporabljajo stopnice in podesti. Konstruirani so tako, da omogočajo vnos opreme in servisiranje, so statično trdni in izvedeni tako, da ne jemljejo preveč prostora. Konstrukcije so praviloma iz inox AISI 304, pohodne površine pa, nedrseče poliesterske rešetke.

POKROVI JAŠKOV VODOVODNIH OBJEKTOV

Na vodovodnih sistemih se zaradi različnih potreb pojavljajo tudi jaški, ki imajo zgoraj pokrove. V urbanih naseljih so jaški pogosto v cestiščih, pločnikih, parkiriščih, itd. zato morajo biti pokrovi poravnani z okolico in prenašati povoznost različnih vozil. V naravnem okolju pa se jaški s pokrovi običajno pojavljajo na travnikih, v gozdovih, itd., zato so dvignjeni za 10 cm od okolice, da se ob odpiranju ne vsuje zemlja v jašek. Takšni pokrovi terenskih vodovodnih jaškov (TVJ) imajo okvir, ojačan pokrov (za povoznost kosilnice) iz nedrseče pločevine, tečaje, omejevalno verigo in preprosto pokrito ključavnico.

INOX ŽABJE LOPUTE

Na izpustih odvečne ali pralne vode v naravno okolje se pojavijo praviloma t.i. žabje lopute, za preprečitev nekontroliranega vstopa živali, oziroma vdora mulja poplavne vode v obratni smeri. Žabje lopute so običajno zaprte – odpre jih le deroča voda, ki priteče po cevi iz smeri dovoljenega pretoka. Pri nas izdelujemo inox žabje lopute s tesnili ali brez, s protiutežjo ali brez, s prirobnico ali objemnim obročem za cev, unikatno v dimenzijah po željah naročnika.

FILTRI S PESKOM ALI OGLJEM

Peščeni filtri so namenjeni mehanskemu čiščenju pitne vode. Peščeni filtri so lahko izdelani iz inox materialov, za aktivno oglje pa so primerni le jekleni filtri, antikorozijsko zaščiteni z barvo s certifikatom za pitno vodo. Peščene ali ogljene filtre konstruiramo in izdelamo po obliki in dimenzijah glede na potrebne kapacitete in razpoložljiv prostor vgradnje.